Ruim 60 procent van de Nederlanders heeft slaapproblemen

image-5568801

Ruim zes op de tien Nederlanders hebben een slaapprobleem. Snurken (23%), zweten (19%) en slapeloosheid (18%) zijn de meest voorkomende slaapproblemen. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.002 Nederlanders.
Ik word altijd wel een keer wakker om naar de wc te gaan – Respondent Kristel uit Enschede
Driekwart van de ondervraagden ligt weleens wakker. Vooral werk (27%), geldzorgen (16%), de partner (14%), geluidsoverlast van de buren (14%) en zorgen over de kinderen (11%) houden hen ‘s nachts wakker.

De helft van de ondervraagden slaapt niet in één keer door. De nachtrust wordt met name onderbroken voor een nachtelijk toiletbezoek. Dit is in de meeste gevallen een vast ritueel geworden.

Partner
De slaapproblemen hebben ook effect op anderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bijna drie op de tien samenwonenden daardoor slechter slapen. Zes procent van de samenwonende Nederlanders geeft zelfs aan dat ze ‘s nachts niet meer bij de partner slapen.

Bijna zes op de tien Nederlanders gaan vrijwel elke dag op een vaste tijd naar bed. Een derde gaat ook op dezelfde tijd naar bed als men de volgende dag geen verplichting (bv. werk) heeft. De rest ligt dan gemiddeld een uur later in bed. De favoriete bedtijd is tussen half elf en elf uur (39% van de Nederlanders).

Smartphone
Drie op de tien respondenten gaan vrijwel iedere dag direct slapen. Nog eens drie op de tien zijn eerst nog met de telefoon in de weer. De favoriete smartphone-activiteiten voor het slapen gaan: Facebook (76%), WhatsApp (63%), e-mail (49%), een spelletje spelen (48%) of het nieuws checken (42%). Andere activiteiten voor het slapen gaan zijn lezen (26%), tv kijken (25%) en praten (14%).

Als de ondervraagden daadwerkelijk gaan slapen, valt 5 procent direct in slaap. Eén op de vijf doet er langer dan een halfuur over om in slaap te vallen. Een op de acht gebruikt weleens slaappillen om in slaap te komen.

Bron: © De Gelderlander 2015, op dit artikel rust copyright.